~SeLaMaT dAtAnG & tErImA KaSiH~ ~WeLcOmE & ThAnK yOu~ ~ShArInG iS cArInG~
Berpeganglah pada dua tali ALLAH..(al-Quran dan al-Hadith)
(^_^) (^_^) feel free to play n stop the music (^_^) (^_^)

SARANAN PELABURAN EMAS

Tuesday

ubah tetapan sikit...Google Analytics

Assalamualaikum...dah lama tak ubah tetapan... put some widgets n a song as bg music, but you can always play or stop it as you like :) will change the bg and other setting next time...

sebenarnya terdapat byk widget atau add ons yg boleh dimanafaatkan oleh blogger contohnya tayangan gambar, radio, video, pautan, jam, kalendar dan bermacam-macam lg..

hari ini cuba kita lihat mcm mana nak gunakan perkhidmatan analisis percuma iaitu Google Analytics pada blog. mungkin ramai yang dh tahu sebab kemudahan ini dah lama wujud, kalau tak silap dh beberapa tahun yg lapas. Apapun mari kita kongsi pengetahuan yang ada..Kemudahan percuma ini amat berguna untuk kita mengetahui perkembangan laman web kita; dr mana atau ke mana pengunjung kita, apa yg dilihat dan sebagainya.

cara memasangnya:
1. sila kunjungi laman Google Analytics, buka satu akaun (tetapi jika dah ada akaun google tak perlu daftar akaun baru) dan log masuk ke akaun Google Analytics.
2. pilih dan tekan menu "ADD NEW ACCOUNT".
3. teruskan mendaftar dan isi semua bahagian yg diperlukan sehingga selesai dan anda akan diberikan satu blok "java script" untuk ditampal (paste) pada template blog anda.
4. salin (copy) java script tersebut dan log masuk ke blog anda di bahagian Design>Edit html, tandakan "Expand Widget Templates".
5. cari bahagian ini

</div> </div>
<!– end outer-wrapper –>
(masukkan kod java script Google Analytics anda di sini!!!)
</body>
</html>

6. save templates dan tunggu beberapa ketika untuk Google Analytics menganalisis web anda dan kemudian itu dia anda sudah siap :D

selamat mencuba...

may Allah guide us and bestow upon us His blessings.

rujukan: banyak.... search je guna google tu pasti jumpa ;D

No comments:

Post a Comment